Ibland är det svårt att hitta de svenska orden och veta när man ska särskriva. Men eleverna på IES Älvsjö i Stockholm gillar att många lektioner är på engelska.IES skolungdomar

– Man lär sig snabbt, säger Elsa Söderström som går i sexan.

Girlanger och ljusslingor pryder korridorerna när SvD besöker Internationella engelska skolan (IES) i Älvsjö i Stockholm. Det är julavslutning och flera elever bär på kuvert med sina betyg i handen. Skolan slog för första gången upp portarna hösten 2016 och är en av många relativt nyöppnade skolor i den snabbt växande IES-koncernen som idag har 34 skolor i Sverige.

De elever SvD pratar med var alla förväntansfulla att få börja här. Ändå var det nervöst när de fick reda på att de fått en plats. Hälften av undervisningen, till exempel i matematik och naturorienterade ämnen, sker nämligen på engelska.

– På min förra skola hade vi engelska två eller tre gånger i veckan och det var ganska lätt engelska. Så i början var jag nervös att jag inte skulle kunna något, säger Fatima Bouteldja.
– Det var inte så roligt på engelskalektionerna i min förra skola eftersom man lärde sig samma saker hela tiden, säger Amanda Ågren Jahnsson.

Gruppen är dock överens om att det gick fort att lära sig och att det inte var några problem att hänga med i lektionerna i den nya skolan.
– Alla var nya på skolan eftersom det var första året den fanns. Så väldigt få kunde engelska och då kände jag mig inte så ensam. Man kunde hjälpas åt att översätta och så, säger Ida Ekeberg.
I engelskan är det väldigt mycket särskrivningar och i svenska sitter allt ihop.
Att lära sig engelska är en viktig orsak till att eleverna ville gå i IES i Älvsjö.

– Jag har alltid tyckt att engelska är ett roligt språk som är väldigt enkelt att lära sig, säger Ida Ekeberg.

Elsa Söderström framhåller att det är ett språk som många talar.

– Man kan lättare kommunicera med människor i andra delar av världen, säger Amanda Ågren Jahnsson.

Flera nämner också att de ville komma bort från stökiga skolmiljöer. Alla är överens om att det är lugnare här än på deras förra skolor.

– I min gamla skola var det lärare som inte kom till lektionerna så ibland hade vi helt oförberedda. Klasserna var väldigt stökiga och det blev inga konsekvenser för de som var stökiga. Folk skrek på lektionerna så det inte gick att koncentrera sig. Här blir det konsekvenser för de som stör, säger Elsa Söderström.

Inget av barnen tycker att det är krångligt att växla mellan engelska och svenska. Men det händer att de blandar ihop språken och glömmer bort den svenska motsvarigheten till ord de kan på engelska.

– Ibland råkar jag särskriva. För i engelskan är det väldigt mycket särskrivningar och i svenska sitter allt ihop. Men jag har börjat komma in i det, säger Elsa Söderström.

– Man kan blanda ihop, det blir lite svengelska och så, säger Amanda Ågren Jahnsson.

 

Källa Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/nervost-borja-pa-engelsk-skola-blir-lite-svengelska/om/internationella-engelska-skolan

Foto: Lars Pehrson – På bilden: Ida Ekeberg, Elsa Söderström, Philip Lindberg, Amanda Ågren Jahnsson, Ludwig Berglind och Fatima Bouteldja läser bland annat matematik och naturorienterade ämnen på engelska.

 

Nervöst börja på engelsk skola: ”Blir lite svengelska”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X